Uitstappen

 

Naast het genieten aan het huis van het zonnige terras en het spelen in de tuin of binnen, kan je leuke activiteiten en uitstappen doen naar ieders zin. We geven u alvast enkele suggesties.

TE BELEVEN IN KALMTHOUT

KALMTHOUTSE HEIDE
Dit uitgestrekte heidegebied is de grote trots van Kalmthout! Het natuurreservaat maakt deel uit van een aaneengesloten natuurgebied dat zich aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens uitstrekt en een oppervlakte beslaat van ongeveer 6000 ha, grenspark ‘De Zoom-Kalmthoutse Heide’. Vooral de ecologische en cultuurhistorische waarden maken het gebied uniek en de moeite waard om te behouden. De Kalmthoutse Heide mag zich vanaf 29 oktober 2016 officieel “Stiltegebied” noemen en is daarmee het zevende stiltegebied in Vlaanderen geworden.

In het reservaat zijn een aantal mooie wandelpaden uitgestippeld en bewegwijzerd met houten paaltjes. De meeste wandelingen vertrekken aan de parkeerplaats aan de Putsesteenweg, maar er bevinden zich ook enkele paden in het noorden van het natuurgebied, ter hoogte van Huijbergen (NL). De afstand van de paden varieert van 3 tot 8km. Een wandelkaart van het Grenspark kan je kopen in het bezoekerscentrum De Vroente en de Dienst Toerisme, beide gelegen aan de hoofdparking langs de Putsesteenweg.

Rondleidingen voor groepen kan je aanvragen bij de Dienst Toerisme. Je hebt de keuze uit een rondleiding door toeristische gidsen, die de heide benaderen vanuit een cultuurhistorisch oogpunt, of een rondleiding met natuurgidsen, die je het biotoop van de heide leren kennen. Voor meer informatie, zie op de website van toerisme Kalmthout “’met een gids op stap‘” of download de “’brochure voor groepsbezoeken‘”.

http://www.toerismekalmthout.be/kalmthoutse-heide-met-een-gids-op-stap.html
http://www.toerismekalmthout.be/kalmthoutse-heide-groepsbezoeken.html
http://www.grensparkzk.be
http://www.kalmthout.be/Startpagina-Kalmthoutse-Heide.html

DE VROENTE
De Vroente ligt aan de hoofdingang van de Kalmthoutse Heide. Het is het bezoekerscentrum voor De Kalmthoutse Heide, waar wandelaars en natuurliefhebbers terecht kunnen met al hun vragen.
Een ploeg van educatoren en gidsen verzorgt natuuractiviteiten en educatieve wandelingen voor je groep. Er is voor elke groep wat wils, maar steeds staat het “zelf-doen” en “zelf-ervaren” centraal.
Voor individuele bezoekers zijn er diverse natuurtentoonstellingen met actieve kijk-, luister- en doe momenten waar men gratis binnen mag tijdens de openingsuren.
Leuk en leerzaam voor jong en oud!
https://www.lne.be/aanbod-voor-verenigingen-gezinnen-bezoekers

HET BIJENTEELTMUSEUM
Het Bijenteeltmuseum bevindt zich aan de hoofd ingang van de Kalmthoutse Heide. Je wordt er binnengeleid in de wondere wereld van was, honing en ijverige zoemertjes. De gloednieuwe tentoonstelling vertelt op een originele en overzichtelijke manier het fascinerende verhaal van de honingbij: hoe het in vroegere tijden was, wat de imker vandaag allemaal moet doen om zuivere honing te oogsten, en hoe de toekomst van mens en bij eruit kan zien. Dankzij de doorzichtige kasten kom je met je neus tot bij de kleine zoemers.
www.bijenteeltmuseum.be/

ARBORETUM KALMTHOUT
Arboretum Kalmthout is een tuin met wereldfaam. Arboretum Kalmthout bezit één van de beste en meest gevarieerde plantenverzamelingen van het Europese vasteland. In de tuin vind je honderden rozen, meer dan zeshonderd verschillende azalea’s en rododendrons, magnolia’s, kerselaars, Japanse esdoorns en nog veel meer. De toverhazelaars van Arboretum Kalmthout zijn wereldberoemd. Het hele jaar door tref je hier bloeiende planten aan (denk maar aan de Hamamelis in de winter).
Sinds 1856 groeide het uit tot een droomtuin met elk seizoen iets nieuws. De winter is een bijzondere periode, dan bloeien de toverhazelaars. Ongeacht koude of sneeuw zorgen ze voor unieke, zoet geurende bloemen in warme kleuren. In de herfst tonen ze samen met de Japanse esdoorns een prachtig kleurenspektakel. In de lente zie je overal bloesems, kerselaars en appelaars staan dan volop in bloei. In de zomer trekt vooral de vlindertuin de aandacht. Kinderen zijn dol op de grote vijver en kunnen tijdens de zomervakantie deelnemen aan een speurtocht. Ze houden ook van de bonsais. Uitrusten doe je op één van de vele banken of op het terras van de cafetaria.
Groepen kunnen op maat een rondleiding aanvragen.
www.arboretumkalmthout.be

SUSKE & WISKE MUSEUM
Ben je op zoek naar een leuke uitstap op kindermaat? Dan is het Suske en Wiske – Kindermuseum zeker iets voor jou! In het Kindermuseum ontdek je via leuke opdrachten waar Willy Vandersteen de inspiratie voor zijn stripverhalen vandaan haalde. In het doe-museum kunnen kinderen kennismaken met de wereld van strip en het werk van Willy Vandersteen, om daarna zelf creatief aan het werk te gaan in het atelier. Je kan het Kindermuseum bezoeken met de familie, maar enkel na reservatie.
Het kindermuseum en de knutselateliers zijn ondergebracht in de verbouwde villa van wijlen Willy Vandersteen.
https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/doe/suske-en-wiske-kindermuseum/op-bezoek-in-het-kindermuseum.html

DE BAKKERSMOLEN
De Bakkersmolen is een gezellige plek waar je aangenaam kan vertoeven. Er valt voor iedereen wel iets te beleven. Zo is er uiteraard de stellingsmolen, maar ook een heus stoommuseum een bakkerij met bakkerswinkel en een taverne met speeltuin. Zondag morgen werkt de molen, en dat is een aanrader. In de zomermaanden kan je je uitleven tijdens een rit in het stoomtreintje op zondag.
Bekijk ook zeker het onderdeel voor groepen.
www.bakkersmolen.be

MILITAIR DOMEIN KLEIN SCHIETVELD
Het militair domein Klein Schietveld (Kalmthout-Brasschaat) vormt samen met het Groot Schietveld (Brecht) een rustig terrein van 900 ha met dennenbossen, eikenberkbossen, weilanden, vennen en heide. In het toegankelijke gebied kunnen wandelaars een wandelpad met rode pijltjes volgen. Het pad is 12km lang en doet de mooiste plekjes van het domein aan. Het is niet geschikt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens.
http://www.groteroutepaden.be/nl/pagina/209-1410-1411-1433/brasschaat—kappellen—brasschaat.html

NATUURRESERVAAT DE MAATJES
De Maatjes is een uniek natuurreservaat met rietvelden, broekbosjes en natte weilanden. Het rietland De Maatjes ligt voornamelijk op Nederlands grondgebied. Zeldzame riet- en weidevogels hebben er hun broedplaats. Bij de dienst voor toerisme kan je een wandelknooppuntenkaart kopen waarmee je De Maatjes kan verkennen.
Het natuurreservaat De Maatjes is gelegen in het noordoosten van Kalmthout, in het gehucht Nieuwmoer.
http://www.kalmthout.be/Natuurreservaat-De-Maatjes.html

HUIFKARTOCHT
Neem even de tijd om te onthaasten uit het dagelijkse jachtige ritme.
Maak eens een huifkartocht met twee PK door bos, hei en wei.
Het is leuk om met een huifkar de mooie landelijke omgeving van Kalmthout en omstreken te ontdekken, om actief of passief te genieten van rust en ruimte in een prachtig natuurkader.
http://www.werkendtrekpaard.be/

FIETSKNOOPPUNT
In de straat is er een goed fietspad aanwezig waardoor gasten op een aangename en veilige manier kunnen aansluiten op het fietsknopen netwerk, namelijk binnen 700 meter kan je aansluiten op de route tussen knooppunt 71 en 72. Via het fietsknopen netwerk kan je de omgeving per fiets verkennen.
http://www.toerismekalmthout.be/fietsknooppuntenkaart-antwerpse-kempen.html

‘T BROUWERSHUIS:
Dorpscafé en familiebrouwerij Boskal met ambachtelijk Bossie bier. Verkoop en rondleidingen mogelijk op aanvraag.
http://www.boskal.be

PIKNIKFABRIK:
Wandel of fiets je ook graag in de natuur? Of heb je iets te vieren?
Laat je onderweg verrassen en bestel een smakelijke picknick van de piknikfabrik.
Heerlijk picknicken in de Kalmthoutse Heide op bestelling vanaf 6 personen.
www.piknikfabrik.be

IN DE BUURGEMEENTES TE BELEVEN

KARRENMUSEUM
Het karrenmuseum Essen beheert één van de grootste verzamelingen karren, wagens en koetsen van Vlaanderen. Karren uit het vroegere dorpsleven, wagens uit het noeste boerenbestaan en koetsen voor de meer gegoede burgerij. Stap ook binnen in de bijhorende werkplaatsen van de ambachtslieden, zoals de wagenmakerij, smidse en houtzagerij.
www.karrenmuseum.be

SPOORFIETSEN KAPELLEN
“Fiets mee in het spoor van de militairen over een historische spoorlijn uit WOI middenin de natuur!”
De tocht bestaat uit twee delen. Eerst trap je zo’n 5,5 km van Kapellen naar Brasschaat, waar je kan uitrusten, iets kan eten en drinken, of gedurende een uurtje verder op ontdekking kan gaan in de omgeving. Nadien vertrek je in omgekeerde richting opnieuw van Brasschaat naar Kapellen.
Op een gezinsfiets kan je met 5 personen op (waarvan 2 fietsers en 3 passagiers op een bankje). Er is ook groepsfiets voor 12 personen (waarvan 4 fietsers en 8 passagiers rond een tafel)
Het spoorfietsen is een groot succes, dus best tijdig reserveren.
http://spoorfietsen.be

STAFORT!
Reeds 15 jaar biedt Stafort een waaier van (outdoor) activiteiten en programma’s aan op haar unieke locatie, het fort van Stabroek, ten noorden van Antwerpen. Voor een leuke activiteit voor u of uw vrienden of familie, kan je kijken op hun website bij programma’s of workshops.
http://www.stafort.be/nl
http://www.stafort.be/nl/content/stafort-4-families

ZWEMMOGLIJKHEDEN

GEMEENTE ZWEMBAD KALMTHOUT
Er is een gemeentelijk zwembad in Kalmthout. Hier is een groot bad en een kinderbad. Er is één glijbaan.
http://www.kalmthout.be/sportaccomodatie-gemeentelijk-zwembad.html

SPORTOASE IN BRASSCHAAT
Als je meer faciliteiten wenst in een zwembad, kan je terecht in Sportoase Elshout, het sportcentrum voor groot en klein op de grens van Brasschaat en Schoten in het prachtige Park van Brasschaat!
Het zwembad van Sportoase Elshout is ingedeeld in 4 zones :
• Sport-en wedstrijdbad: 10 Banen van 2,5m breed. Zwemclubs of scholen kunnen dan weer rekenen op 12 banen in de andere richting. Ook zijn er 2 springplanken (1m en 3m hoog). Watertemperatuur aangepast aan sportief zwemmen: 28°C.
• Recreatiebad: 2 Glijbanen, water-versnellingen, fonteinen, watergordijn,… Een tropische watertempereatuur: 30.5°C.
• Peuter- en kleuterzone : 3 Cirkelvormige badjes van 20, 30 en 40cm diep met diverse fonteinen en leuke animaties. De zone is veilig en afgesloten voor extra privacy. Er zijn ook luiertafels aanwezig. Watertemperatuur wat warmer voor de jongsten: 31.5°C
• Heb je eerder nood aan rust en ontspanning, dan kan je lekker genieten van een whirlpool, sauna of stoombad. Allemaal inbegrepen in de prijs.
https://www.sportoase.be/nl/elshout/se-zwembad-algemeen

OPENLUCHTZWEMBAD BOSBAD HOEVEN
Waterspeelpark Splesj in Hoeven (tussen Breda en Roosendaal) is het leukste en meest spectaculaire waterspeelpark van Nederland en België! Nergens vindt u zoveel pijlsnelle en metershoge glijbanen in de openlucht bij elkaar. Het spray-park is zelfs de allergrootste van Europa! Kom een dag naar Waterspeelpark Splesj en ervaar een spetterend dagje uit, met o.a. Spray-park van 900 m2, 7 spectaculaire waterglijbanen, Speeltuin met o.a. airtrampoline en waterfietsen, Adventure Minigolf (tegen bijbetaling).
https://www.molecaten.nl/splesj

RESTAURANTS IN DE BUURT

Een volledige lijst vind je op de website van toerisme Kalmthout.
http://www.toerismekalmthout.be/restaurants-1.html
http://www.toerismekalmthout.be/tavernes-1.html

We lichten er graag 2 kindvriendelijke restaurants uit:

Den Bosduin
Dit restaurant ligt vlakbij en serveert verzorgde maaltijden en heeft een leuke speeltuin voor de kinderen.
http://www.denbosduin.be/index.html

De Bosrust
De naam “De Bosrust” klinkt bij véél wandelaars, fietsers en kinderen zeer bekend in de oren. De Bosrust staat bekend als één van de gezelligste en meest kindvriendelijke eetgelegenheden in de verre omgeving. Temidden in de Uilse bossen te Essen doet De Bosrust zijn naam alle eer aan, daarom kiezen nog steeds talloze fietsers en wandelaars De Bosrust als hun rustplaats uit! Ook is deze brasserie voorzien van een prachtige speeltuin en een mooie minigolf.
http://www.debosrust.be/

NAAR ANTWERPEN

DAGUITSTAP NAAR ANTWERPEN
De Kalmthoutse hoeve ligt op een half uur rijden van Antwerpen.
Antwerpen is een fantastische ervaring vol cultuur, architectuur, mode, gastronomie en shopping.
https://www.visitantwerpen.be/nl

DE ANTWERPSE HAVEN
Het havengebied is veelzijdig en uitgestrekt. Een economische en industriële metropool vlakbij de stad. De Schelde doorkruist het hart van de haven. Snuif er de havensfeer op door een rondvaart te maken of geniet langs de kade van de voorbijgaande schepen. Maar je zal nog het meest verrast zijn door de weidse vergezichten, de prachtige natuurgebieden en het pittoreske dorpje Lillo.
Je kan er fietsen, wandelen, bezienswaardigheden bezoeken, varen en vissen
http://www.poldermuseum-lillo.be/
http://www.portofantwerp.com/nl/Naar-de-haven

INDOORKARTING ANTWERPEN NOORDERLAAN
Indoorkarting Antwerpen bestaat al sinds april 1994 aan de Noorderlaan. 5000 m² enkel indoorpiste. Weer of geen weer, bij ons rijdt u altijd droog en veilig. Alle dagen open. Elke 3 jaar kopen wij nieuwe karts, zodat u steeds comfortabel kan rijden. Onze asfalt-baan is afgezet door bandenmuren.
http://www.indoorkartingantwerpen.be