wandelen en fietsen

KALMTHOUTSE HEIDE
Dit uitgestrekte heidegebied is de grote trots van Kalmthout! Het natuurreservaat maakt deel uit van een aaneengesloten natuurgebied dat zich aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens uitstrekt en een oppervlakte beslaat van ongeveer 6000 ha, grenspark ‘De Zoom-Kalmthoutse Heide’. Vooral de ecologische en cultuurhistorische waarden maken het gebied uniek en de moeite waard om te behouden. De Kalmthoutse Heide mag zich vanaf 29 oktober 2016 officieel “Stiltegebied” noemen en is daarmee het zevende stiltegebied in Vlaanderen geworden.
In het reservaat zijn een aantal mooie wandelpaden uitgestippeld en bewegwijzerd met houten paaltjes. De meeste wandelingen vertrekken aan de parkeerplaats aan de Putsesteenweg, maar er bevinden zich ook enkele paden in het noorden van het natuurgebied, ter hoogte van Huijbergen (NL). De afstand van de paden varieert van 3 tot 8km. Een wandelkaart van het Grenspark kan je kopen in het bezoekerscentrum De Vroente en de Dienst Toerisme, beide gelegen aan de hoofdparking langs de Putsesteenweg.
Rondleidingen voor groepen kan je aanvragen bij de Dienst Toerisme. Je hebt de keuze uit een rondleiding door toeristische gidsen, die de heide benaderen vanuit een cultuurhistorisch oogpunt, of een rondleiding met natuurgidsen, die je het biotoop van de heide leren kennen. Voor meer informatie, zie op de website van toerisme Kalmthout “’met een gids op stap‘” of download de “’brochure voor groepsbezoeken‘”.
http://www.toerismekalmthout.be/kalmthoutse-heide-met-een-gids-op-stap.html
http://www.toerismekalmthout.be/kalmthoutse-heide-groepsbezoeken.html
http://www.grensparkzk.be
http://www.kalmthout.be/Startpagina-Kalmthoutse-Heide.html